Back to All Events

Johansson III - Kirkastuminen

  • Paavalinkirkko 5 Sammatintie Helsinki, 00101 Finland (map)

Ahjo Ensemble, johtaa Paavo Hyökki
Lauantaina 7.10.2017 kello 18
Paavalinkirkko (Sammatintie 5, Helsinki)
Liput 15/10 euroa

"Olen lukuisissa tilanteissa joutunut ottamaan kantaa nykymusiikkiin. Mielestäni olen nykyaikainen ihminen, minua kiinnostaa nykytaide ja olen tehnyt matkoja ulkomaille kuullakseni nykymusiikkia. Mutta en usko, että se musiikki, jota nyt sanotaan aikamme ilmaisuksi, on sitä, jolle tulevat polvet rakentavat. Samanlaisia dadaistisia piirteitä on taiteessa esiintynyt ennenkin; niillä on merkityksensä, mutta ne eivät luo aikakausia."
- Bengt Johansson (1914-1989)

Vuonna 2013 perustettu Ahjo Ensemble otti yhdeksi alkuvuosiensa tavoitteeksi esittää kaikki säveltäjä Bengt Johanssonin a cappella -sekakuoroteokset. Taustalla oli pyrkimys selvittää, miksi Johansson oli ja on edelleen jäänyt vaille suurempaa huomiota. Teoksia on 27, suurempien teosten eri osat mukaan luettuina yhteensä 37. Poikkeuksellisen laaja projekti onkin herättänyt laajalti kiinnostusta ja kiitosta.

Konserttisarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa kuullaan Johanssonin teoksia 1960- ja 1970-luvuilta. Niistä mainittakoon ruotsinkielisiin raamatun teksteihin sävelletyt neljä motettia, järkälemäinen 24-ääninen De profundis sekä Johanssonin teoksista tunnetuin, vuonna 1964 sävelletty The Tomb at Akr Çaar (Akr Çaarin hauta). Viimeksi mainittu teos oli säveltäjälle ehkäpä tärkein, koska hänen tiedetään todenneen siitä näin:
"Näin jäljestäpäin tuntuukin siltä kuin olisi koko siihenastinen toimintani ollut valmistelua tätä teosta varten, joka merkitsi minulle uuden kiehtovan alueen valtaamista."

Lämpimästi tervetuloa Ahjo Ensemblen viimeiseen Bengt Johansson -konserttiin.

Liput laulajilta ja tuntia ennen ovelta (tiedustelut info@ahjoensemble.fi).
Alennusryhmät: koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset sekä varusmies- ja siviilipalvelus.