Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Vigilia - Missa Brevis / Ahjo Ensemble - Kamarikuoro Kaamos

  • Uspenskin katedraali Kanavakatu 1 Helsinki, 00170 Finland (kartta)

VIGILIA - MISSA BREVIS

to 7.2.2019 klo 19 Uspenskin katedraali
pe 8.2.2019 klo 19 Uspenskin katedraali
la 9.2.2019 klo 18 Porvoon tuomiokirkko

Ahjo Ensemble ja Kamarikuoro Kaamos, johtaa Paavo Hyökki
Säde Bartling, altto
Jussi Salonen, tenori

Erik Bosio - Jussi Chydenius - Morten Vinther: Missa Brevis
Sergei Rahmaninov: Vigilia

Liput 20 euroa / 15 euroa Holvi-verkkokaupasta https://holvi.com/shop/kamarikuorokaamos/ ja kuorolaisilta

* * *

VIGILIA - MISSA BREVIS tuo yhteen kaksi laajaa teosta, idän ja lännen, rakastetun klassikon ja uunituoreen sävellyksen, historian ja tämän hetken sekä kaksi huippukuoroa: hehkuvan Ahjon ja viileän Kaamoksen.

Kaksi helsinkiläistä eturivin kamarikuoroa, Ahjo Ensemble ja Kamarikuoro Kaamos yhdistävät helmikuussa 2019 voimansa Paavo Hyökin johdolla. Kuorot muodostavat yhdessä yli 60 taitavan laulajan suurkuoron, jonka kuulas sointi taipuu vaivatta niin pehmeimpiin tunnelmakuviin kuin muhkeimpiin huipennuksiinkin.

Alkusysäyksenä kuorojen yhteistyölle on Sergei Rahmaninovin (1873-1943) rakastettu mutta vaativa Vigilia (1915). Tämä ortodoksisen kirkkomusiikin helmi yhdistää vanhat kirkkosävelmät ja myöhäisromanttisen sinfonikon kädenjäljen. Rahmaninov hyödyntää erinomaisesti kuoron mahdollisuudet instrumenttina erilaisten tunnelmien luomisessa. Vigilia vie ihmisäänen äärimmilleen muun muassa pitkissä fraaseissa, syvissä basso profondoissa ja naisäänten korkeissa, heleissä pianissimoissa.

Konserteissa kuullaan myös kantaesityksenä Erik Bosion (*1983), Jussi Chydeniuksen (*1972) ja Morten Vintherin (*1983) yhdessä säveltämä viisiosainen Missa Brevis (2018). Missa Brevisin muoto ja teksti viittaavat katoliseen lyhyeen messuun, jonka kolmen laulaja/muusikko/laulutekijä/sovittaja/tuottajan ”Homestay Music” -kollektiivi on nyt ottanut käsittelyynsä. Lopputuloksena on nykyaikainen kokonaisuus, joka vakuuttaa niin esiintyjät kuin yleisönkin.

* * *

Vuonna 2013 perustettu Ahjo Ensemble esittää tasokasta kuoromusiikkia ilman ohjelmistollisia rajoitteita. Laulajisto koostuu kunnianhimoisista, kuorolaulua pitkään harrastaneista laulajista. Ahjo on tullut tutuksi ja saanut tunnustusta kansainvälisillä festivaaleilla ja yhteistuotannoissa.
www.ahjoensemble.fi 

Vuonna 2007 perustettu Kamarikuoro Kaamos on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen korkeatasoisimmista kamarikuoroista, joka konsertoi ja kilpailee säännöllisesti kotimaassa ja ulkomailla. Kesällä 2011 Kamarikuoro Kaamos palkittiin Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa parhaana kuorona Grand Prix -palkinnolla.
www.kamarikuorokaamos.fi

Aikaisempi tapahtuma: 22. joulukuuta
O magnum mysterium - Ahjo Ensemblen joulukonsertti