Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Unelmia todellisuudesta (17.03.2023)

  • Helsingin työväenopiston juhlasali 26 Helsinginkatu Helsinki, 00530 Finland (kartta)

Ahjo Ensemble ja Helsinki Poetry Connection

Ohjelma

  • Runoilija: Tiina Jokelainen

  • Ahjo: Halavan Himmeän Alla, kolme osaa (Rautavaara)

  • Runoilija: Jussi Kiova

  • Ahjo: Apelsinen Har Mognat (Monnakgotla), Allemande (Shaw)

--väliaika--

  • Runoilija: Kirsi-Marja Moberg

  • Ahjo: The Blue Bird (Stanford), Keltainen Nocturne (Komulainen), Peace I Leave with You (Beach)

  • Runoilija: Jarkko Jokinen

  • Ahjo: Leonardo Dreams Of His Flying Machine (Whitacre)

Ahjo Ensemble juhlii kymmenvuotissyntymäpäiviään aloittamalla vuosittain toistuvan Ahjon kanssa -konserttisarjan. Sarjan konsertit tarjoavat kuulijalle uudenlaisia kuorokonsertteja, joissa Ahjon rinnalla esiintyy kuoromusiikin kentällä vähemmän tunnettuja taiteilijoita. Yhteistyötä tehdään musiikin ammattilaisten lisäksi myös muiden taiteenalojen toimijoiden kanssa. Ensimmäisen Ahjon kanssa -konsertin kumppanina on lavarunousyhteisö Helsinki Poetry Connection ja runokollektiivin neljä runoilijaa, Tiina Jokelainen, Jarkko Jokinen, Kirsi-Marja Moberg ja Jussi Kiova.

Runous ja musiikki ovat erottamaton osa toisiaan. Ne tarjoavat näkökulmia, jakavat mielipiteitä ja välittävät tunteita, muokkaavat maailmaa ja todellisuutta. Suullisen esittämisen perinne on aina ollut vahva: runous on kulkenut kiertävien muusikoiden esittämänä kuulijoilta toiselle. Euroopassa antiikin Kreikan aikaisessa lyriikassa musiikki on ollut erottamaton osa kieltä esimerkiksi rytmiikan (tavujen pituudet) ja melodian (sävelkorkeuden vaihtelut) kautta.

Renessanssin aikana madrigaalilauluissa sanat ja sävel olivat yhtä: puhutaan sanamaalailusta, jolla tekstin merkitys korostuu, kun musiikki ”maalaa” mielikuvan vielä voimakkaammin esiin. Esimerkkejä sanamaalailusta voi kuulla Eric Whitacren teoksessa Leonardo Dreams of his Flying Machine, joka on inspiroitunut 1500- ja 1600 -lukujen taitteessa eläneen Claudio Monteverdin sävellyksistä.

Tietynlaista tunnelman maalaamista löytyy Charles Villiers Stanfordin The Blue Bird -kappaleesta, jossa häivähdyksen omainen herkkä hetki avautuu mielikuvana musiikin kautta. Tunnelmaltaan voimakas on myös rauhaa huokuva Amy Beachin Peace I Leave with You.

Suomalaisen proosan, draaman ja lyriikan uudistaja Aleksis Kivi on inspiroinut monia säveltäjiä. Einojuhani Rautavaaran kolmiosainen Halavan himmeän alla -sarja tavoittaa Kiven teksteistä huokuvan tunnepitoisuuden ja luontosuhteen hienosti. Musiikilla voi myös korostaa tai muokata tekstin sisältöä Juhani Komulaisen Keltaisessa nocturnessa glissandoilla luodaan mielikuvaa kuun liukumisesta. Sanat ”Sinä olit unohtanut” muuttuvat entistä painokkaammaksi toiston kautta.

Lauluäänen erilaiset sointimahdollisuudet tulevat esiin esimerkiksi Tebogo Monnakgotlan Apelsinen har mognat -teoksessa, joka on sävelletty kiinalaisen Bei Daon runosta käännettyyn tekstiin. Voimakkaisiin melodioihin yhdistyy kuiskausta, hyminää, puhelaulua ja resitoivaa sävyä. Äänellä leikittelyä löytyy myös Caroline Shaw’n Allemandesta, joka on ensimmäinen osa vuonna 2013 Pulitzer-palkinnon voittaneesta Partita for 8 Voices -teoksesta. Kekseliäässä sävellyksessä sointivärien ja äänteiden rooli äänimaailmassa on tärkeä, kuten myös erilaiset lauluäänellä tuotetut tekniikat ja efektit. Puhuen tai laulaen esitettävät tekstit pohjautuvat Sol Lewittin seinäpiirrosten suuntiin, barokkitanssin askelkuvioihin, urbaanista ympäristöstä löytyneisiin fraaseihin ja säveltäjän omiin teksteihin. Näiden pienten viittausten kautta teos luo ikään kuin sillan historian ja nykypäivän, musiikin ja ympäröivän maailman välille.

Helsinki Poetry Connection

Helsinki Poetry Connectionin (HPC) tarkoitus on edistää lavarunouden asemaa ja toimintaedellytyksiä Suomessa. Kollektiivi järjestää erilaisia yleisötapahtumia, joissa tarjotaan esiintymismahdollisuuksia niin kokeneille kuin vasta aloitteleville tekijöille ja harrastajille. Näkyvin toimintamuoto ovat klubi-illat, joissa runous, rap ja musiikki yhdistyvät. Pääkaupunkiseudulla järjestetään säännöllisesti neljää runoklubia: Poetry Jam, Ruusu Open Mic, Nuorten Open Mic ja HPC Goes Puisto. HPC:n tapahtumissa tuntemattomia kirjoittajia kannustetaan esiintymään open mic -osuuksien aikana, jolloin yleisö saa esittää omia tekstejään.

https://www.helsinkipoetryconnection.fi/

https://www.facebook.com/helsinkipoetryconnection

Instassa Helsinki Poetry Connection (@hpc_ry)

Aikaisempi tapahtuma: 20. joulukuuta
Ahjon joulukonsertti - II (20.12.2022, Paavalinkirkko)
Myöhempi tapahtuma: 7. toukokuuta
Runsaus - brunssi Ahjon tapaan (07.05.2023)