Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Tunne Ahjo - Ahjo Ensemblen 10-vuotisjuhlakonsertti (27.10.2023, Musiikkitalo)

  • Musiikkitalo 13a Mannerheimintie Helsinki, Uusimaa, 00100 Finland (kartta)

Kymmenvuotiaan kamarikuoron Ahjo Ensemblen juhlavuosi huipentuu 27.10. konserttiin Musiikkitalossa. Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Ennen konserttia klo 19 alkaen Paavo-salin lämpiössä konsertissa kuultavien teosten säveltäjät valottavat teostensa taustoja. Säveltäjiä haastattelee Tove Djupsjöbacka. Tarjolla on myös virvokkeita.

Tapahtuma Facebookissa

Ohjelma

  • I sat down under his shadow (Bengt Johansson)

  • Miserere mei (Bengt Johansson)

  • Canticum calamitatis maritimae (Jaakko Mäntyjärvi)

  • Muistipiiri (Riikka Talvitie)

-väliaika-

  • Hetkiä (Mari Sainio)

  • Tonen (Maj Granlund)

  • Se Quel Dolor (Luca Marenzio)

  • Allemande (Caroline Shaw)

Kymmenvuotiaan kamarikuoron Ahjo Ensemblen juhlavuosi huipentuu konserttiin Musiikkitalossa. Tunne Ahjo -juhlakonsertti kutsuu tutustumaan kuoron historiaan, tyyliin ja ääneen. Tässä konsertissa aistit saavat tuntea musiikin voiman, kun koskettavat tarinat, vaikuttavat äänimaisemat, lempeät harmoniat ja yllätykselliset ääni-ilottelut ympäröivät kuulijan. Konsertti jakautuu kahteen osioon, joista ensimmäinen on katsaus kuluneisiin vuosiin. Konsertin toinen puolisko suuntaa katseen tulevaisuuteen. 

Tiuhaan tallatuilta poluilta poikkeaminen on ollut Ahjon toiminnan kulmakiviä alusta alkaen. Tätä edustavat ohjelmistossa Riikka Talvitien live-elektroniikkaa hyödyntävä yllättävä ja traaginen Muistipiiri, jonka Ahjo on kantaesittänyt 2019, sekä syksyllä 2022 kuoron levyttämä Bengt Johanssonin sielukas mutta suurelle yleisölle tuntemattomaksi jäänyt, aikaisemmin julkaisematon musiikki. Bengt Johansson -levytys julkaistaan 2024. Konsertissa kuullaan myös kuorolaisille merkitykselliseksi muodostunut Jaakko Mäntyjärven Canticum calamitatis maritimae, joka on sävelletty Estonian haaksirikon uhrien muistolle.

Konsertin jälkimmäisen osiossa Ahjo kantaesittää Mari Sainion Ahjolle säveltämän neliosaisen teossarjan Hetkiä. Sainion sävellyksen tunnelma on elokuvallinen ja sen tematiikka liikkuu elämän suurten kysymysten äärellä. Toisella puoliskolla kuullaan myös suomalaisen 1800-1900 -lukujen taitteessa eläneen Maj Granlundin rikassointinen teos Tonen. Tulevina vuosina Ahjo tuleekin keskittymään liian vähälle huomiolle jääneiden suomalaisten naissäveltäjien nostamiseen yleisön tietoisuuteen.
Ahjo Ensemblelle on tärkeää tehdä musiikkia ilman ohjelmistollisia rajoitteita. Juhlakonsertissaan Ahjo leikittelee lauluääneen mahdollisuuksilla Caroline Shaw’n riemukkaassa Allemandessa. Sen rinnalla vanhempaa musiikkia edustaa Luca Marenzion renessanssiteos Se quel dolor, jonka harmoniat liikkuvat vapaasti ja yllättävästi läpi teoksen.

Ahjo Ensemble on helsinkiläinen kamarikuoro, joka perustettiin vuonna 2013 elävöittämään ja uudistamaan kuorokulttuuria. Ahjo Ensemblen laulajia yhdistää rakkaus musiikkiin ja kunnianhimoinen ote laulamiseen. Kuoroa on johtanut vuodesta 2021 MuM Julia Lainema. Ahjo Ensemble juhlii 10-vuotista toimintaansa vuonna 2023.

Aikaisempi tapahtuma: 7. toukokuuta
Runsaus - brunssi Ahjon tapaan (07.05.2023)