Ahjon kymmenen vuotta

Ahjo Ensemblen kymmenvuotisjuhlat huipentuvat 27.10. juhlakonserttiin. Nyt on hyvä hetki muistella Ahjon kymmentä toimintavuotta. Niihin on mahtunut esiintymisiä konserttilavoilla, festivaaleilla ja televisiossa, kilpailuja ja matkoja sekä ennen kaikkea valtavat määrät omaksuttua musiikkia (kaikkiaan 194 eri kappaletta!). Kaksi pandemiavuotta hiljensivät toimintaa, mutta eivät lamaannuttaneet sitä silloinkaan kokonaan.   

Ahjo Ensemble, 2013

Ahjo Ensemble syntyi kymmenen vuotta sitten muutaman aktiivisen kuorolaulajan unelmasta. “Halusimme päästä laulamaan haastavampaa kuoromusiikkia tavoitteellisesti ja siten, että se tärkein eli kuorokaverit pysyvät. Tämä sama henki on edelleen vahvana Ahjossa. Vaikka paljon on tapahtunut, vuodet eivät ole vieneet tavoitteellisuutta, eivätkä pyrkimystä tarjota elämyksiä. Yhteisö on kuitenkin kasvanut muutamasta kaveruksesta täysimittaiseksi kamarikuoroksi”, kuoron puheenjohtaja Antti Koskinen summaa.

Kuoron taiteellisena johtajana toimi perustamisesta lähtien Paavo Hyökki. Ratkaiseva sysäys yhteistyölle syntyi Kiasman ravintolassa lokakuussa 2012, jonka jälkeen alkoi harjoitustilan etsintä. Hyökin kausi kesti ensimmäiseen koronavuoteen 2020. Julia Lainema astui Ahjon johtoon 2021. “Ensimmäiset kuukaudet pidimme visusti turvavälejä ja maskeja naamalla – enkä tuona aikana tiennyt, miltä kuoroni laulajat näyttävät”, Julia Lainema kuvailee.

Ensikonsertissaan toukokuussa 2013 Ahjo esitti omannäköistään haastavaa ja upeaa suomalaista musiikkia: Einojuhani Rautavaaraa, Pekka Kostiaista ja sittemmin kuoron tavaramerkiksi muodostunutta Bengt Johanssonia. “Muistan ensikonsertin valtavan intensiteetin. Ja ylimaallisen rauhallisen olon, kun musiikki alkoi”, altto Mari Ketola muistelee.

Ahjon ensikeikka, 2013

Bengt Johansson eli Benkku, kuten edellä jo todettiin, on ollut Ahjon ohjelmiston kulmakiviä alusta alkaen. Kun Hyökki esitteli kuorolle ajatuksensa esittää koko Johanssonin a cappella -tuotanto, vastaanottona oli huvittunutta epäuskoa. The Three classic madrigals kuitenkin solahti Ahjon pirtaan kuin itsestään. Ahjon Johansson-projekti huipentui viime syksyn levytykseen, kun aiemmin julkaisematonta tuotantoa purkitettiin Riihimäen varuskuntakirkossa villasukat jalassa. Johansson-levy julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Ahjo tyytyväisenä levytyksen jälkeen, 2022

Kansainvälinen Harald Andersén -kilpailu syyskuussa 2016 toi Ahjolle menestystä. Ahjo saavutti finaalipaikan kovatasoisessa kamarikuorokilpailussa. Finaaliesitys on katsottavissa Yle Areenassa. Kihelmöivä kisatunnelma huipentui gaalakonsertissa Juhani Komulaisen upean ja ahjolaisille rakkaan Vinternatten-teoksen esitykseen. 

Kantaesitykset ja tilausteokset suomalaisilta säveltäjiltä ovat kuuluneet alusta asti Ahjon toimintaan. Kantaesityksiä vuosien varrelta ovat muun muassa Einojuhani Rautavaaran Suomalainen rukouskirja (2013), Mikko Nisulan Inspiraatio (2014), Andres Lemban Miserere (2014), Jussi Chydeniuksen Leaves (2018), Anton Vallen Elektronit (2018), Salla Hakkolan An die kunst (2018), Homestay Music Collectiven Missa Brevis (2018), Seppo Pohjolan Hyvä on hiihtäjän hiihdellä (2018) ja Riikka Talvitien Muistipiiri (2019). 10-vuotisjuhlankonsertissaan Ahjo kantaesittää Mari Sainiolta tilaamansa neliosaisen sarjan Hetkiä.

Perinteisen kuoromusiikin rajoja Ahjo on halunnut ylittää aina mahdollisuuksien mukaan. Kun tarkastellaan Ahjon esittämien kappaleiden kokonaismäärää, yksi säveltäjä on ylitse muiden. Hän on Mikko Pykäri, taiteilijanimeltään Pykäri. Olemme olleet lavalla Pykärin kanssa muun muassa Flow- ja Sideways-festivaaleilla sekä Tavastialla ja mukana hänen levyllään O (2019). Ei siis pelkkää Benkkua vaan ennemminkin Pykäriä!

Classical Trancelations, Ylen etäuusivuosi 2020

Classical Trancelations in Concert Musiikkitalossa vuonna 2016 ja Hartwall Areenalla vuonna 2018 kuuluvat Ahjon vuosikymmenen huippuhetkiin. Elektronista ja klassista musiikkia yhdistelevä suurtuotanto esitettiin alun perin Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmassa ja televisioitiin Ylellä. Viimeisimpänä näitä biisejä päästiin esittämään Ylen Helsingin etäuusivuosi -tapahtumassa vuoden 2020 lopussa.

Ikimuistoisia hetkiä loppuunmyydyssä Musiikkitalossa Ahjo sai kokea vuonna 2015 souldiiva Laura Mvulan, UMO Helsinki Jazz Orchestran, Helsingin Kaupunginorkesterin sekä ylikapellimestari Jules Buckleyn kanssa. Konserttitallenne esitettiin myös Yle Areenassa.

TV-esiintymisiä Ahjon kymmeneen vuoteen on mahtunut muitakin. Emma-gaalassa 2022 Ahjo esiintyi Gasellit-yhtyeen kanssa. Maaliskuussa 2023 Ahjo kutsuttiin esiintymään Ylen Apua Ukrainaan -konserttiin. Konserttia seurasi yli miljoona katsojaa ja se keräsi yli kaksi miljoonaa euroa Ukrainan lapsille, nuorille ja perheille. 

Kuoromatkoista mieleenpainuvin lienee monelle ahjolaiselle vuoden 2018 matka Italian Marchen maakuntaan, jossa konserttiohjelmassa oli muun muassa Rahmaninovin Vigilia. Kesällä 2015 kuoro osallistui Sulasolin ja Finlands svenska sång- och musikförbundin (FSSMF) valitsemana Suomen edustuskuorona Nordic Baltic Choir Festivalille Riiassa. Vuoden 2016 vappua kuoro juhli Corkissa Irlannissa. Samalla matkalla osallistuttiin myös Corkin kansainväliseen kuorokilpailuun (Fleischmann International Trophy Competition). Kisaohjelmistossa oli Komulaisen, Johanssonin, Carlo Gesualdon, Aulis Sallisen ja Jukka Linkolan musiikkia. 

Ulkomusiikillisten asioiden äärelle kokoontuminen on ollut olennainen osa ahjolaista kuorokokemusta. Ahjon piirissä toimii aktiivinen lautapelikerho, viiniklubi sekä kirja&kudin -lukupiiri. Kuoron kantapöytä Mullikassa odottaa aina tiistaitreenien jälkeen. 

Ahjo Ensemble matkalla