Ahjo Ensemblen juhlavuosi alkaa!

Antti Koskinen, Ahjo Ensemblen puheenjohtaja

10-vuotisjuhlavuoden konsertit vievät Ahjon menneiden muistelusta kohti uutta suuntaa. Tule mukaan juhlavuoden tapahtumiin!

Ahjo Ensemble syntyi kymmenen vuotta sitten muutaman aktiivisen kuorolaulajan unelmasta. Halusimme päästä laulamaan haastavampaa kuoromusiikkia tavoitteellisesti ja siten, että se tärkein eli omat kuorokaverit pysyvät edelleen nykyisinä eivätkä entisinä kuorokavereina. Tämä sama henki on edelleen vahvana Ahjossa. Vuodet eivät ole vieneet tavoitteellisuutta eivätkä pyrkimystä tarjota elämyksiä niin yleisölle kuin kuorolaisille itselleen. Yhteisö on kuitenkin kasvanut muutamasta kaveruksesta täysimittaiseksi kamarikuoroksi. Vaikeiden pandemiavuosien jälkeen olemme astuneet juhlavuoteen uuden taiteellisen johtajamme Julia Laineman johdolla.

Ahjon juhlavuodesta tulee erilainen kuin aiemmista Ahjon toimintavuosista. Saimme vuoden 2022 lopussa viimein Bengt Johansson-projektimme nauhoitettua levyksi, ja siksi juhlavuoteemme sisältyy aiempia vuosia vähemmän (ahjolaisille jo tuttavallisemmin) Benkun musiikkia. Niinpä pääsemme syventymään siihen, mikä meistä on mukavinta: monipuoliseen ja osin omia rajojammekin kokeilevaan ohjelmistoon sekä uusiin ympäristöihin, joissa tätä ohjelmistoa esitämme.

Kautemme alkaa perjantaina 17. maaliskuuta 2023 Helsinki Poetry Connectionin kanssa toteutettavalla Unelmia todellisuudesta -konsertilla, joka yhdistää kuoromusiikin ja lavarunouden yllättävällä tavalla. Ahjon osuus vie meitä jo reippaasti siihen suuntaan, johon olemme seuraavaksi syventymässä: naissäveltäjiin ja heidän musiikkiinsa. Tämän konsertin lipunmyynti avautuu pian, eli laita päivämäärä talteen ja seuraa somekanaviamme sekä kotisivuamme varmistaaksesi paikan tähän yhteiskonserttiin.

Juhlavuotenamme haluamme myös viettää aikaa vapaamuotoisesti ja rennosti yhdessä kuulijoidemme kanssa. Toukokuun 7. päivänä onkin vuorossa Runsaus-brunssikonsertti Teurastamon Kellohallissa. Ahjo esiintyy erilaisina laulavina kokoonpanoina, ja yleisö pääsee nauttimaan musiikin lisäksi hyvästä ruoasta ja juomasta. Jakautuminen pienempiin yhtyeisiin on meille hieno mahdollisuus kokeilla uusia kappaleita ja musiikkityylejä kokoonpanoissa, jotka nekin ovat uusia: erinomaisesti meille sopivia siis!

Koko Ahjon juhlavuoden huipentuma on perjantaina 27. lokakuuta Musiikkitalon Paavo-salissa järjestettävä 10-vuotisjuhlakonserttimme Tunne Ahjo. Konsertti alkaa menneiden muistelulla, kun esitämme tärkeitä teoksia Ahjon kymmeneltä ensimmäiseltä vuodelta. Bengt Johansson on isossa roolissa erityisesti siksi, että Ahjon viime syksynä äänitetty Johansson-levy julkaistaan konsertissa. Konsertin toinen puoli sisältää Mari Sainion säveltämän teoksen kantaesityksen sekä kääntää katseet Ahjon seuraavaan isompaan tavoitteeseen, joka on vähälle huomiolle jääneiden naissäveltäjien nostaminen suuremman yleisön tietoisuuteen. Uskallankin väittää, että tulet kuulemaan teoksia, joita et ole koskaan ennen kuullut mutta jotka sinun ehdottomasti pitää kuulla!

Ahjon juhlavuosi päättyy perinteisin menoin kahteen joulukonserttiin, joiden sisältöä aiomme myös pölyttää ja uudistaa. Vuosi on ehdottomasti tarkoitus päättää samalla tavoin kuin se on alkanutkin eli monipuolisesti, yllättävästi, hymyillen ja tietenkin laulaen.

Lämpimästi tervetuloa konsertteihin!

Antti Koskinen

puheenjohtaja, Ahjo Ensemble