Kymmenvuotias kamarikuoro Ahjo Ensemble käynnistää juhlavuotensa runokonsertilla

Helsinkiläinen kamarikuoro Ahjo Ensemble viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaa. Juhlavuoden ensimmäisessä konsertissa Unelmia todellisuudesta lavalle Ahjon kanssa nousee lavarunousyhteisö Helsinki Poetry Connection. Juhlavuoden aikana Ahjoa kuullaan myös brunssikonsertissa toukokuussa ja juhlakonsertissa Musiikkitalossa lokakuussa.

Ahjo Ensemble juhlii tänä vuonna kymmenvuotista toimintaansa. Juhlavuoden käynnistää uusi, vuosittain toistuva Ahjon kanssa -konserttisarja, jossa Ahjon rinnalla esiintyy kuoromusiikin kentällä vähemmän tunnettuja taiteilijoita. Yhteistyötä tehdään poikkitaiteellisesti myös muiden kuin musiikin ammattilaisten kanssa.  

Ensimmäisen Ahjon kanssa -konsertin kumppanina on lavarunousyhteisö Helsinki Poetry Connection, jonka neljä runoilijaa Tiina Jokelainen, Jarkko Jokinen, Kirsi-Marja Moberg ja Jussi Kiova nousevat lavalle Ahjon kanssa. Tässä ainutlaatuisessa Unelmia todellisuudesta -konsertissa musiikki ja runous sulautuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi kommentoiden ja täydentäen toisiaan. 

”Sanat ja sävelet muokkaavat maailmaa ja todellisuutta. Ne tarjoavat näkökulmia, jakavat mielipiteitä ja välittävät tunteita”, sanoo Ahjo Ensemblen taiteellinen johtaja MuM Julia Lainema. 

”Suullisen esittämisen perinne on aina ollut vahva: tarinat ovat kulkeneet runoilijoiden ja kiertävien muusikoiden esittämänä kuulijoilta toiselle. Lavarunoudessa ja kuorolaulussa onkin paljon samaa: ihmisäänen välittämänä tarinat ja tunnelmat heräävät eloon mieleenpainuvalla tavalla. Laulu- ja puheäänen erilaiset sointimahdollisuudet, kuten kuiskaus, hyminä, puhelaulu ja muu äänellä leikittely tuovat oman sävynsä tarinankerrontaan. Maaliskuun konsertissa yleisö pääsee osaksi tätä saumatonta musiikin ja tekstin yhteen nivoutumista.”

Ahjo Ensemblen juhlavuosi jatkuu toukokuussa järjestettävällä Runsaus-brunssikonsertilla, jossa kuoro esiintyy erilaisissa kokoonpanoissa. Juhlavuoden kohokohta on 27.10.2023 Musiikkitalon Paavo-salissa järjestettävä Tunne Ahjo -juhlakonsertti, jossa Ahjo esittää kappaleita kymmenvuotisen toimintansa ajalta, uutta kantaesitystä unohtamatta. Konsertissa myös julkaistaan Ahjo Ensemblen pitkäjänteisen työn huipentuma, levyllinen Bengt Johanssonin ennen julkaisematonta kuoromusiikkia. 

Unelmia todellisuudesta

–Ahjon kanssa Helsinki Poetry Connection

Aika: perjantai 17.3. klo 19

Paikka: Helsingin työväenopiston juhlasali, Helsinginkatu 26, Helsinki

Tapahtuma: Unelmia todellisuudesta (17.03.2023) — Ahjo Ensemble

Tunne Ahjo

10-vuotisjuhlavuottaan viettävä Ahjo Ensemble on helsinkiläinen kamarikuoro, joka perustettiin  elävöittämään ja uudistamaan kuorokulttuuria. Ahjo Ensemble onkin tarttunut ennakkoluulottomasti musiikillisiin haasteisiin, oli sitten kyse Classical Translations in Concert -tuotannoista, esiintymisestä Flow-festivaaleilla Pykärin kanssa tai Bengt Johanssonin kuoroteosten levyttämisestä. Ahjo Ensemblen laulajia yhdistää rakkaus musiikkiin ja kunnianhimoinen ote laulamiseen. Kuoroa on johtanut vuodesta 2021 Julia Lainema. Ahjo Ensemblen juhlavuonna 2023 kuullaan kolme konserttia, jotka ilmentävät kuoron uudistumiskykyä ja monipuolista ohjelmistoa vuosien varrelta. Tervetuloa mukaan!

https://www.ahjoensemble.com/


Helsinki Poetry Connection

Helsinki Poetry Connectionin (HPC) tarkoitus on edistää lavarunouden asemaa ja toimintaedellytyksiä Suomessa. Kollektiivi järjestää erilaisia yleisötapahtumia, joissa tarjotaan esiintymismahdollisuuksia niin kokeneille kuin vasta aloitteleville tekijöille ja harrastajille. Näkyvin toimintamuoto ovat klubi-illat, joissa runous, rap ja musiikki yhdistyvät. Pääkaupunkiseudulla järjestetään säännöllisesti neljää runoklubia: Poetry Jam, Ruusu Open Mic, Nuorten Open Mic ja HPC Goes Puisto. HPC:n tapahtumissa tuntemattomia kirjoittajia kannustetaan esiintymään open mic -osuuksien aikana, jolloin yleisö saa esittää omia tekstejään.

https://www.helsinkipoetryconnection.fi/