Konsertit

Uutta ja perinteistä joulun tunnelmaa

Ahjo Ensemblen joulukonsertti O magnum mysterium palaa jo kuudetta kertaa joulun suurimman ihmeen pariin. Konsertin nimiteosten säveltäjät ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta kokonaisuus rakentuu perinteisesti rakastetuimpien joululaulujen tuoreille sovituksille ja uudemmalle joulumusiikille. Tälläkin kertaa ohjelmassa on uusia ja harvemmin kuultuja teoksia, jotka tuovat oman lisänsä joulun perinteisiin. Tervetuloa konsertteihimme kuulemaan niin alla esitellyt teokset kuin tutut laulut, joita ilman joulu ei ole joulu!

Kanadalais-suomalainen säveltäjä Matthew Whittall (*1975) antoi vuonna 2016 oman panoksensa rikkaaseen suomalaiseen joululauluperinteeseen säveltäessään Helsingin kamarikuorolle joululaulun Aattoilta.

Ahjo Ensemble tarttuu nyt ensi kertaa Whittallin Ester Ahokaisen runoon säveltämään teokseen, josta säveltäjä löysi suomalaisen joulun keskeisimmät elementit: rauhan, hiljaisuuden, kylmän maiseman ja kodin. Suomalaisesta perinteestä sävellyksessä poikkeavat vain viipyilevät dissonanssit ja hiljaiset tunteellisuuden hetket. Lopussa niin sanat kuin säveletkin aukeavat kiitokseen.

”Säveltääpä tuoreen kuuloinen, korvaan tarttuva ja helposti laulettava jouluinen melodia – ei aivan helppo tehtävä”, pohti säveltäjä Ville Matvejeff (*1986) haastattelussa uuden joululaulusarjansa Kolme joululaulua sekakuorolle (2009-2010) kantaesityksen aikoihin.

Matvejeffin teos esittelee kolme aivan erilaista joulua: sarjan avaa harras joulu pohjoisen luonnon keskellä, toinen osa kimaltelee Disneyn tapaan, kun kolmannessa astutaan suomalaisen pirtin perinteikkääseen joulutunnelmaan. Cantabile-kuoron tilauksesta sävelletyt joululaulut ovat Ahjon jouluohjelmistossa nyt ensi kertaa.

Ranskalaisen Francis Poulencin (1899-1963) neljän joulumotetin sarja vuodelta 1952 tuli Ahjo Ensemblen jouluohjelmistoon vuonna 2017. Quatre motets pour le temps de Noël seurailee evankeliumien joulukertomusta: joulun lapsen syntymää todistavat järjestyksessä eläimet, paimenet, tietäjät ja lopulta koko maailma.

Kukin Poulencin moteteista esittelee täysin uudenlaisen karakterin uudessa ympäristössä: hiljaiset kuiskaukset seimen luona, ihmettelevät kysymykset kedolla, kristallinen tähtivyö ja se kaikkein kirkkain tähti. Sarja päättyy riemukkaaseen julistukseen vapahtajan syntymästä.

 

Norjalais-amerikkalaisen säveltäjä Ola Gjeilon (*1978) esitetyimpiin teoksiin kuuluva Serenity (O magnum mysterium) (2012) on kuulunut Ahjo Ensemblen jouluun jo muutaman vuoden ajan.

Gjeilon sellon ja kuoron symbioosille rakentuva, sinfonista yltäkylläisyyttä tavoitteleva ja silti intiimi teos kuljettaa mielikuvia herättäen taas joulun suurimman ihmeen luokse. Kuoron ja sellon lämmin sointi, teoksen rauhallinen tunnelma, rikkaat harmoniat ja pitkät fraasit kietovat kuulijan ajattomuuteen.

Konsertin käsiohjelman löydät täältä:

https://issuu.com/ahjoensemble/docs/ahjo_ensemble_kasiohjelmakirja_2018/42